Apple se stalno razvija, a jedan od njegovih prioriteta je razmatranje potreba svojih korisnika . Ažuriranjem iOS 17, mnoge funkcije, poput AirDropa, su poboljšane. Stoga ćemo vam danas pokazati kako zaštititi NameDrop i pružiti neke informacije o ovoj novoj funkcionalnosti.
Jednostavno dijeljenje podataka može zvučati vrlo praktično, i jeste, ali postoje i neki sigurnosni nedostaci. Iako je Apple generalno vrlo pažljiv prema privatnosti svojih korisnika , ova funkcija bi vam mogla stvoriti nelagodu. Da biste se osjećali sigurnije koristeći je, samo slijedite nekoliko savjeta.
Šta je NameDrop i kako se koristi?
Ova nova funkcija, dostupna u iOS-u 17, bila je jedna od novih funkcija predstavljenih na konferenciji za programere kompanije. Ako je funkcija omogućena, dva korisnika iPhonea mogu je aktivirati dodirivanjem gornjih ivica svojih pametnih telefona.
Na vašem uređaju će se pojaviti kartica kontakta s vašom adresom e-pošte i brojem telefona. Zatim kliknite na Dijeli ili Samo primaj. Ako odaberete podijeliti svoje kontakt informacije, one će biti podijeljene s drugim timovima. Da biste dovršili proces, jednostavno kliknite na Gotovo u gornjem lijevom uglu ekrana.
Kako možemo zaštititi NameDrop?
Dijeljenje kontakata će biti otkazano ako se dva pametna telefona razdvoje u bilo kojem trenutku tokom procesa ili ako odlučite zaključati iPhone pomoću dugmeta za napajanje. Iako se NameDrop automatski omogućava kada ažurirate na iOS 17, važno je napomenuti da je tokom operacije potreban pristanak korisnika.
Funkcija personalizacije vam omogućava da kontrolišete šta se pojavljuje kada tekstualna poruka ili poziv od vas stigne na telefon prijatelja ili člana porodice. Veoma je prilagodljiva, sa raznim bojama i opcijama za prikaz selfija, emotikona ili samo vašeg imena. Apple sliku koja se pojavljuje tokom NameDrop prenosa naziva Kontakt poster.
Ovdje također možete promijeniti postavke u vezi s tim ko može slati AirDrop informacije na vaš telefon. Na ovaj način možete biti sigurniji da ne šaljete podatke na bilo koji uređaj.
Kako mogu onemogućiti ovu alternativu?
Ova opcija, koja vam omogućava dijeljenje kontakata i kontaktnih informacija jednostavnim držanjem vašeg iPhonea blizu drugog iPhonea, vrlo je korisna. Međutim, ako ne želite koristiti ovu funkciju, možete je isključiti kako biste spriječili slučajno slanje kontakata . Ovo je siguran proces, ali nikad ne znate kada biste ga mogli nenamjerno koristiti.
Ako želite onemogućiti ovu funkciju, slijedite ove korake :
Da biste to uradili, prvo Idite na postavke uređaja.
Jednom ovdje kliknite NameDrop u odeljku Opšte.
Evo, onemogućite opciju Zumirajte uređaj ispod.
Ako kasnije želite ponovo koristiti funkciju, možete slijediti korake na isti način i ponovo je omogućiti.
Otvorite Postavke, zatim dodirnite Općenito i AirDrop.
Idi Počnite dijeliti odjeljak, i pomaknite dugme Zoom Devices ulijevo.
Koje druge stvari treba da imamo na umu?
Važno je da dva uređaja budu vrlo blizu jedan drugom na nekoliko trenutaka, na razdaljini od samo nekoliko centimetara. Kao i Apple Pay, ova tehnologija koristi komunikaciju bliskog polja , ili NFC, umjesto Bluetootha ili Wi-Fi-ja. Kada se telefoni udalje jedan od drugog, proces NameDrop se automatski zaustavlja.
Isto se dešava ako prevučete prstom prema gore bez pristanka na dijeljenje informacija. Kao dodatni sloj zaštite, vaš uređaj mora biti otključan i lozinkom ili biometrijskim skenerom da bi se aktivirao NameDrop. Proces se zaustavlja ako zaključate telefon dok dijeli podatke.
Ako vaš iPhone nema postavljenu lozinku, postavite je sada. Ovo je jedan od najefikasnijih načina za zaštitu svih vaših podataka. Naravno, budite oprezni prilikom dijeljenja kontaktnih informacija s drugima. Ovo je jedan od načina zaštite NameDropa.
Koliko je bezbedno koristiti NameDrop?
Za početak, ti i još jedna osoba Trebali bi držati vrh iPhone na kojem se nalazi kamera, jedan pored drugog. Na ovaj način NameDrop se neće aktivirati samo zato što je neko ubacio svoj iPhone u vaš iPhone.
Kada sastavite gornji deo telefona, na ekranu se pojavljuje efekat svetlosti i talasa, koji se često naziva razmena tečnosti, koji ukazuje da NameDrop veza se pokreće.
Ako vidite to svjetlo i ne želite NameDrop, možete odmaknuti svoj iPhone i on će se zaustaviti. Na ovaj način osiguravamo da je malo vjerovatno da će neko jednostavno prenijeti ove podatke bez vašeg pristanka.
Za dodatnu sigurnost, preporučujemo da uvijek zaključate svoj pametni telefon. Također, ne zaboravite, mnogo puta ostavljamo ove uređaje na mjestima izvan našeg nadzora, čime povećavamo šanse za pojavu ovog problema.
Koji su zahtjevi za korištenje NameDropa?
Da bi NameDrop radio, mora biti ispunjeno nekoliko uslova. Oba korisnika trebaju imati iPhone ažuriran na iOS 17.1. Sat ažuriran na watchOS 10.1 također može raditi. Ova alternativa radi sa bilo kojim iPhoneom koji može pokrenuti najnoviji operativni sistem.
Kao što smo spomenuli, iPhone nije jedini Apple proizvod koji podržava NameDrop. Ako imate noviji Apple Watch, možete preuzeti kontaktne podatke i s drugih iPhonea i drugih Apple pametnih satova.
Kako prijenos funkcionira za ove uređaje?
Da započnete prijenos sa jednog sata na drugi, morate otvoriti Kontakte i dodirnuti svoju fotografiju. Odaberite Dijeli i proširite prijenosni uređaj.
Nema potrebe da se držite za ruke za završetak razmjene podataka. Slijedite gore navedene korake da dobrovoljno podijelite svoje podatke.
Ali dobro je znati da će raditi samo s određenim modelima Apple Watch-a. kao što su Ultra, Series 7 i novije, te druga generacija SE.
Osim toga, oboje se morate prijaviti na iCloud s omogućenim NameDrop. Podrazumevano je dostupna kada ažurirate operativni sistem do najnovije verzije.
Nadamo se da vam je ovaj članak pružio bolje razumijevanje kako zaštititi NameDrop i da ste naučili neke važne informacije o ovoj inovativnoj alternativi koja izaziva mnogo pažnje među iOS korisnicima. Ako mislite da smo propustili nešto važno, javite nam u komentarima. Pročitat ćemo ih.